Prusaki i karaluchy

Na świecie występuje około 4600 gatunków karaczanów. Prowadzą one głównie nocny tryb życia. W Polsce na ogół występuje  Karaluchkaraczan wschodni (Blatta orientalis) oraz Karaczan prusak (Blattella germanica).

Prusaki i karaluchy u większości z nas wywołują obrzydzenie czy nawet strach. Wynika to zapewne z ich wyglądu oraz nieprzyjemnego zapachu, który im towarzyszy. Karaczany przenoszą szereg różnych bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zwalczanie prusaków i karaluchów to konieczność.

 Mogą powodować różne schorzenia u ludzi i zwierząt domowych jak chociażby reakcje astmatyczne za sprawą ich wylinek czy odchodów.

Karaczan Prusak

Zwany inaczej francuzem czy Blattella germanica. Prusaki wywodzą się z ciepłego klimatu, w związku z tym są wrażliwe na niską temperaturę.

Bardzo często spotykane są w przemyśle spożywczym, restauracjach, piekarniach czy magazynach. Występują również w domach, mieszkaniach, hotelach, szpitalach i szeregu innych miejsc.

Prusaki żywią się niemal wszystkim. Konsumują resztki produktów głównie, najchętniej pieczywo, owoce, mąkę, tłuszcze czy cukier. Kluczowym składnikiem, niezbędnym do ich rozwoju jest białko.

Skąd się biorą prusaki?

Spośród kilku gatunków karaczanów uznawanych za szkodniki prusak jest najczęściej spotykany. Prowadzą głównie nocny tryb życia. Za dnia na ogół przebywają w swoich kryjówkach. Jednak w przypadku dużej populacji, równie dobrze mogą być regularnie widywane nawet za dnia. 

Najchętniej kumulują się w wilgotnych pomieszczeniach. Stąd najczęstszy wybór pada kuchnie i łazienki gdzie mogą bez problemu znaleźć wodę i pokarm. Preferują ograniczoną przestrzeń. Jako kryjówki wybierają wszelkie szczeliny, pęknięcia, powierzchnie za listwami, szafkami czy podłogą. Często spotykane są również pod lodówką, piekarnikiem i za zlewozmywakiem.

PRUSAKI

Prusaki i karaluchy mogą dość swobodnie wędrować między mieszkaniami. Często przemieszczają się przez różne szczeliny wokół rur, kanalizacji, toalet, wanien, grzejników lub przez wentylację. Bywają też przypadki, że dostają się przez otwarte lub uchylone okna czy pod progami drzwi.  W przypadku dużych budynków mieszkalnych mogą też zasiedlać wyższe piętra za sprawą zsypów. Wędrówki prusaków między lokalami występują szczególnie wtedy, gdy ich wszystkie dotychczasowe kryjówki są już zatłoczone lub gdy dokucza im głód.

Prusaki posiadają dobrze wykształcone skrzydła, lecz nie latają. Używanie skrzydeł w ich przypadku sprowadza się głównie do „szybowania” przy spadaniu z większych wysokości.

Prusak rozmnaża się szybciej niż jakikolwiek inny karaluch

Samica prusaka nosi ootekę średnio od 2 do 4 tygodni, zależnie od temperatury. W ciągu całego życia jest w stanie złożyć od 4 do 8 kokonów. Z ooteki średnio powstaje 30-40 larw prusaka. W temperaturze pokojowej rozwój pokolenia prusaka trwa do 6 miesięcy. W optymalnie sprzyjających warunkach samiec może żyć 4 miesiące, natomiast samica nawet do pół roku. Należy jednak podkreślić, że prusaki w pomieszczeniach mieszkalnych żyją znacznie krócej.

Prusaki i karaluchy zwalczanie

Żel na karaluchy i inne rozwiązania z zakresu zwalczanie prusaków w linku poniżej

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ O ZWALCZANIU PRUSAKÓW I KARALUCHÓW? KLIKNIJ !

 

to top