Specjalistyczne Zabezpieczanie obiektów przed szkodnikami-system HACCP
HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.
To system obowiązujący w sektorze żywności. Dotyczy on firm, których działalność jest związana z żywnością, bez względu na wielkość oraz branżę od producentów, przez dystrybutorów, hurtowników, handlowców, po restauracje, firmy cateringowe, właścicieli stołówek, barów, hoteli, sklepów spożywczych.
Monitoring HACCP w firmie nie jest wyborem, lecz koniecznością, którą reguluje prawo Unii Europejskiej. Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie podmioty, które produkują żywność i wprowadzają ją do obrotu mają obowiązek wdrożenia systemu HACCP min. w zakresie monitoringu i zwalczania szkodników.
Ten obowiązek reguluje ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz.U. z dnia 27.09.2006r). Wspomniana ustawa opiera się na rozporządzeniach nr. 178/2002 oraz 852/2004 Parlamentu Europejskiego.
Właściwie wdrożony system HACCP zapewnia bezpieczeństwo produkcji żywności na każdym etapie.
Monitoring HACCP Warszawa
Zapraszamy do współpracy wszystkich, którzy chcą czy też muszą wdrożyć w swoich firma system HACCP w zakresie Zwalczania Szkodników Warszawa i całe województwo mazowieckie.
Zabezpieczymy w profesjonalny sposób cały obiekt w myśl wszystkich aktualnych zasad i trendów. Pewna współpraca w zakresie Ochrony Obiektów przed Szkodnikami.
Oferujemy skuteczne i sprawdzone rozwiązania. Wieloletnie doświadczenie w Zwalczaniu Szkodników.
Nie wiesz od czego zacząć?
Nie zwlekaj, umów się na bezpłatny audyt, w trakcie, którego przedstawimy Ci potencjalne możliwości i rozwiązania w zakresie zabezpieczenia Twojego lokalu przed szkodnikami.
MONITORING HACCP MA NA CELU
- analizę potencjalnych zagrożeń występujących na terenie firmy i związanych z żywnością,
- zlokalizowanie miejsc/ etapów w procesie produkcji, w których zagrożenie ze strony szkodników może wystąpić,
- wskazanie, które zagrożenia mogą stanowić krytyczne zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta,
- wyznaczenie zasad postępowania.
Wdrażany przez nas monitoring HACCP oparty jest na rzetelnej analizie konkretnego przypadku i zintegrowanych metodach walki ze szkodnikami (IPM). Minimalizowanie ryzyka wystąpienia szkodników i zwalczanie tych już istniejących w danej firmie musi dotyczyć całego otoczenia, w którym ma miejsce proces produkcji żywności. Zapobiega on jej skażeniu na każdym etapie.
WYMOGI WSTĘPNE SYSTEMU HACCP
Aby żywność była produkowana i dystrybuowana w bezpiecznych dla konsumentów warunkach, system HACCP musi być zbudowany na fundamencie tzw. wymogów wstępnych. Stanowią one sumę programów, procedur i praktyk, których zastosowanie daje gwarancję, że wszystkie czynności związane z żywnością są bezpieczne i odbywają się w higienicznych warunkach. W Zakres wymogów wstępnych systemu HACCP wchodzi min. zwalczanie szkodników. Przygotowujemy zestawienie i wyczerpujący opis procedur, których wdrożenie gwarantuje, że pojawiające się symptomy pogarszającego się stanu sanitarnego zostaną błyskawicznie zlokalizowane i usunięte – jeszcze zanim staną się zagrożeniem dla produktów. Dotyczy to zagrożenia ze strony szkodników (np. insektów).
Ochrona obiektów przed Szkodnikami
Wykonujemy obserwacje i pomiary aktywności szkodników na terenie firmy. Uzyskane dane wykorzystujemy następnie do oceny podjętych dotychczas działań i planowania działań w przyszłości. Aby uzyskane dane były pełne, stosujemy przegląd rozłożonych preparatów i stanu technicznego urządzeń przeciw szkodnikom: lamp owadobójczych, pułapek, lepów z atraktantami wabiącymi, wyłożonych trutek czy karmników deratyzacyjnych. Czynności te są wykonywane są regularnie, zgodnie ustalonym dla Państwa firmy harmonogramem monitoringu.
SYSTEM HACCP
Prowadzimy szczegółową dokumentację dotyczącą ustaleń naszych pracowników po wizytach w Państwa firmie. Gromadzimy dane o wykonywanych usługach, o poziomie aktywności szkodników, udzielonych zaleceń, działaniach korygujących. Wdrażamy i nadzorujemy Zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM – Integrated Pest Management), prowadzimy działania z zakresu PEST CONTROL (kontrola występowania szkodników). Indywidualnie opracowujemy Program Zwalczania Szkodników dla każdego z naszych klientów.
Dzięki wieloletniej praktyce zdobyliśmy bogate doświadczenie w ochronie obiektów przed szkodnikami, dlatego możemy zapewnić usługi na najwyższym poziomie. Proponujemy Państwu przeprowadzenie bezpłatnego audytu w celu przedstawienia oferty współpracy.
HACCP W GASTRONOMII
Wymagania dotyczące właścicieli obiektów
- Szybka reakcja na zalecenia, zwłaszcza te które dotyczą stanu sanitarnego pomieszczeń,
- Dbałość o odpowiednie zagospodarowanie terenu i otoczenia zakładu,
- Systematyczne przeprowadzanie wszelkich napraw, zwłaszcza elementów budowlanych, których nieszczelność może skutkować nachodzeniem szkodników,
- Właściwe administrowanie budynkiem umożliwiające dostęp do wszystkich pomieszczeń na terenie zakładu w czasie wizyt kontrolnych,
- Odpowiednie zabezpieczenie obiektu na czas zabiegu oraz wykonywanie poleceń po zabiegowych zwłaszcza w przypadku użycia fumigantów.