jak wygląda mol spożywczy?
Czym są mole spożywcze?
Mole spożywcze(motyle nocne) to niewielkie owady należące do rodziny molowatych. Ich larwy i dorosłe osobniki żywią się przechowywaną żywnością w szczególności suchą jak min. mąka, kasza, płatki, orzechy, ziarna, cukier, przyprawy i inne produkty spożywcze mączne i zbożowe. Często spotykane insekty w gospodarstwach domowych. Mole spożywcze nie są groźne dla zdrowia, jednak ich obecność w produktach spożywczych może prowadzić do strat finansowych. Jeśli masz problem z molami spożywczymi, istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się ich. W dalszej części wpisu: larwy moli spożywczych jak wytępić?
Jak wyglądają mole spożywcze?
Mole spożywcze czyli omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), to małe owady z rodziny molowatych, które infekują przechowywaną żywność. Dorosłe mole spożywcze są koloru brązowo-szarego. Mole robaki osiągają długość około 1cm. Latają dość powoli, często zmieniają tor ruchu w kierunku źródła światłą
Dorosłe mole spożywcze są małe osiągają długość ciała od 6 do 8 mm. oraz rozpiętość skrzydeł do 16 mm. Mają charakterystyczną szarą barwę ciała. Skrzydła mogą być przybierać różne barwy, z plamkami lub wzorami. Głowa mola spożywczego jest ciemnobrązowa lub czarna.
Po czym poznać mole spożywcze?
Obecność dorosłych osobników można szybko dostrzec, bo fruwają po całym domu. Robią to zwykle dopiero po zmroku, przy zgaszonym świetle. Mole spożywcze mają gniazda w szafkach, w których składają ich jaja głównie w produktach sypkich.
Następnie z jaj powstają larwy mola spożywczego. Dorosłe mole mają najczęściej centymetr długości, zabarwienie brązowe/popielate z dodatkami w kolorze przybrudzonej bieli. Dla mola spożywczego folia czy torebka papierowa nie stanowią żadnego wyzwania, są niezwykle żarłoczne. Uwielbiają produkty sypkie typu mąka czy kasza.
Co warto wiedzieć o molach spożywczych?
Po pojawieniu się w naszych domach mole spożywcze rozmnażają się błyskawicznie i infekują żywność za sprawą jaj i larw moli spożywczych. Warto o nich wiedzieć, ponieważ ich obecność wiąże się ze stratami produktów spożywczych. Mole spożywcze bywają inaczej nazywane jako mole kuchenne. Czarne mole w mieszkaniu jak niektórzy mawiają to na ogół omacnica spichrzanka lub ewentualnie inne gatunki moli.
Co lubią i czym się mole spożywcze żywią?
Mole spożywcze preferują takie produkty mączne i zbożowe jak np. mąka, ryż, kasza, płatki owsiane, suszone owoce czy produkty zawierające w swoim składzie orzechy.
Jak mole spożywcze dostają się do domów? Skąd się biorą mole?
Mole spożywcze mogą być dostarczane do domów przez żywność zakupioną w sklepie spożywczym. Wlatują także do mieszkań przez otwarte okna lub drzwi.
Od czego zacząć walkę z molami spożywczymi?
Koniecznością w walce z molami spożywczymi a zarazem podstawowym działaniem jest identyfikacja źródła, porażonej żywności stanowiącej siedlisko problemu a następnie usunięcie go. W większości przypadków resztę moli spożywczych po przeobrażeniu z larw moli można wyłapać za sprawą feromonowych pułapek klejowych.
Jakie są domowe sposoby na mole spożywcze?
Domowe sposoby i systemy na zwalczanie obecności moli spożywczych obejmują utrzymanie czystości w kuchni, przechowywanie żywności w szczelnych pojemnikach. W przypadku pojawienia się moli w lokalu niektórzy korzystają z naturalnych środków odstraszających, takich jak liście laurowe, goździki czy cedr. Lepsze rozwiązanie stanowi usunięcie źródła insektów i wyłożenie pułapek lepowych na mkliki.
Jak uchronić się przed molami spożywczymi?
W celu zabezpieczenia przed molami spożywczymi, należy umieścić żywność w szczelnych pojemnikach oraz regularnie sprzątać. W okresie letnim dobrze jest też zadbać o moskitiery w oknach i inne rozwiązania utrudniające dostęp insektom z zewnątrz.
Jak odróżnić mole odzieżowe od moli spożywczych?
Odróżnienie moli ubraniowych i spożywczych nie stanowi problemu. Insekty mają zupełnie różne nawyki żywieniowe, występują w innych miejscach i infekują inne produkty.
Mole spożywcze czyli tak naprawdę występują głównie w kuchniach, spiżarniach, magazynach i innych miejscach przechowywania żywności. Infekują żywność, przede wszystkim produkty mączne, zbożowe, suszone grzyby itp owoce, orzechy. Skrzydła o rozpiętości 13-18mm.
Mole ubraniowe są większe. Zwykle mierzą od do 8mm długości. Względem moli spożywczych odzieżowe są mnie kolorowe, jednolite. Na ogół można je spotkać w szafach, komodach oraz w innych miejscach przechowywania i w ich sąsiedztwie.
Larwy moli spożywczych a ubraniowych – jakie są między nimi różnice?
Larwy moli spożywczych różnią się od larw moli ubraniowych przede wszystkim nawykami żywieniowymi. Larwy moli spożywczych jedzą przechowywaną żywność jak np. mąka, ryż, herbatniki, podczas gdy larwy moli ubraniowych atakują odzież i tkaniny.
Ponadto, wygląd larw również zależny jest od gatunku. Larwy moli spożywczych są białe lub kremowe natomiast larwy moli odzieżowych przybierają brązowawe zabarwienie.
Nikt nie chce mieć w domu moli, ale niestety to bardzo często spotykani nieproszeni goście. Warto wiedzieć, że mole mogą być zarówno spożywcze, jak i odzieżowe. Jedne preferują produkty żywnościowe, drugie tkaniny. Oba rodzaje są jednak problematyczne, jednak inaczej się je zwalcza. Jeśli ktoś zauważy je w szafce kuchennej lub szafie z ubraniami, co ma miejsce przede wszystkim latem, to trzeba niezwłocznie zainterweniować i się ich pozbyć. W przeciwnym razie realnym scenariuszem jest inwazja moli.
Mól spożywczy to częsty problem osób, które mają tendencję do gromadzenia rzeczy, robienia zapasów. Dorosłe osobniki oraz larwy moli spożywczych spotyka się głównie w mieszkaniach w blokach, a ich migrację ułatwiają wspólne kominy wentylacyjne.
Gdzie mole spożywcze składają jaja?
Samice składają jaja moli spożywczych składane są zwykle w narożnikach szaf i przy ścianach, za szafkami oraz w środku produktów sypkich oraz produktach spożywczych leżących szczególnie w suchych pomieszczeniach.
Obecność moli w produktach spożywczych można poznać po tym, że w zaatakowanych produktach pojawia się charakterystyczna pajęczyna z zawieszonymi na niej drobinkami pokarmów. Po przędzy przemieszczają się larwy moli.
Mol owad jest dość łatwy do namierzenia, można go szybko zauważyć. Czasem wystarczy otworzyć szafkę lub szufladę, w której znajduje się żywność w formie sypkiej. To właśnie one stają się idealnym miejscem do założenia gniazda. Należy jednak mieć na uwadze to, że mole bardzo szybko przenoszą się na kolejne produkty spożywcze, skażając przez to całą żywność w najbliższym otoczeniu.
Sprawdź sypkie produkty spożywcze, mogą być w mące, kaszy, ryżu, cukrze, bułce tartej, orzechach łupanych. Jeśli ktoś nie trzyma produktów spożywczych w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach, to niestety musi liczyć się z możliwością ich utraty na skutek niszczącej działalności moli. Najlepszym rozwiązaniem będzie magazynowanie żywności w szklanych naczyniach.
Mol odzieżowy a spożywczy. Jak rozpoznać mola odzieżowego?
Mole ubraniowe są mniejsze od osobników spożywczych, mają zabarwienie żółte lub czarne. Atakują przede wszystkim odzież wykonaną z naturalnej skóry, futra i wełny. Zdecydowanie rzadziej żerują w ubraniach bawełnianych.
Mole prowadzą nocny tryb życia, wychodzą po zapanowaniu ciemności i ciszy. Są trudniejsze do wytępienia niż spożywcze, co wynika przede wszystkim z niezwykle odpornych jaj. Larwy moli ubraniowych znajdują się głównie w osprzęcie, ale dorosłe osobniki moli preferują życie stadne i tworzą duże skupiska. Można na nie trafić w kieszeni płaszcza, pod kołnierzem ubrania, pod pachą. Mól jak wygląda mol ubraniowy?
Uszkodzenia, dziury i przetarcia na ubraniach wskazują specyficzne ślady obecności moli odzieżowych. Szkodniki te przyczyniają się do osłabienia tkaniny. Ich niszcząca działalność sprawia, że zaatakowane przez nie rzeczy nadają się praktycznie do wyrzucenia, nie można już w żaden sposób ich naprawić.
Problem z molami odzieżowymi nasila się latem, ale jesienią również mogą być obecne. Nie są wyłącznie na ubraniach, można je spotkać także pod dywanem, pod tapicerką meblową, w poduszce wykonanej z naturalnego pierza i nawet w rzadko używanej kołdrze. Wystarczy, że produkty tekstylne nie będą przechowywane w prawidłowy sposób, czyli w nieszczelnym worku foliowym lub w skrzyni wersalki, a niestety trzeba liczyć się z inwazją moli odzieżowych.
Zwalczanie moli. Jak pozbyć się moli ubraniowych i spożywczych?
Zdecydowanie najszybszy sposób na eliminowanie i zwalczanie moli stanowią metody chemiczne. Metody dezynsekcji są indywidualnie dobierane w zależności od typu i rodzaju lokalu w którym insekty mają być zwalczane. Najczęściej wybierane metody stanowi oprysk ciśnieniowy i zamgławianie ULV. Sprawdzone rozwiązania przy usuwaniu mklików. Bez względu na to czy wyeliminowany ma zostać mol spożywczy a mol odzieżowy.
Pułapki i środki na mole. Czym zwalczyć mole?
Jeżeli mają Państwo problem z molami spożywczymi lub molami odzieżowymi zapraszamy do zakupów w naszym e-sklepie. Udostępniamy szereg różnych, skutecznych preparatów na mole oraz niezwykle pułapek feromonowych wykazujących skuteczność również w przypadku takich insektów jak mklik mączny czy mklik spożywczy. W sklepach dostępne środki na insekty nie przyniosły oczekiwanego rezultatu? Potrzebujesz pomocy w zwalczeniu moli? Nie zwlekaj, udzielimy kompleksowych, praktycznych instrukcji jak wyeliminować owady z mieszkania.
bardzo skuteczne wkłady na mole spożywcze!